regular

Thuistoerist

Op vakantie hang je steevast de ideale toerist uit. Alles doe je eraan om de omgeving te verkennen en het land te doorgronden. Je spit de reisgids door, bezoekt musea en belangrijke historische plekken, verkent het landschap… net als resultaat dat je dit land beter kent dan je eigen Nederland. Zonde natuurlijk, want ook jij weet dat Nederland best leuk is, als je er met een iets andere blik naar kijkt (en als het een beetje mooi weer is). Hoog tijd dus om in die weken dat je hier rondhangt óók je zintuigen te verwennen.

Tip 1:
Maak eens een mooie wandeltocht zoals je die in al die wereldsteden hebt gemaakt, maar nu in je eigen stad. Je zult versteld staan van de wetenswaardigheden waarvan je nog niet op de hoogte was en de tragische en heroïsche verhalen die in je eigen stadsgeschiedenis besloten liggen. En stap je vanuit de bijzondere steegjes de brede winkelstraat weer in, dan zul je je best moeten doen je niet beter, cultureel verantwoorder en verlichter te voelen dan het shopvolk waar je een week eerder nog tussen liep.

Tip 2:
Bezoek een natuurgebied. Everzwijnen spotten bij zonsopkomst, peddelen door de Hollandse jungle van de Biesbosch, een mountainbiketocht door landelijk Limburg. Ineens blijkt onze natuur helemaal niet onder te doen voor de Ardennen, de Alpen of de Amazone. Je laat je zo meeslepen, dat je ieder moment een papegaai verwacht over te zullen zien vliegen. En wanneer dat niet gebeurt, ben je niet eens teleurgesteld.

Tip 3:
Stap in de trein, en stap pas weer uit wanneer je in een stad, of liefst een dorp, bent beland waar je nooit eerder was, in een regio waar je nooit eerder verzeild raakte. Zoek een straatje met lokale winkeltjes of een niet te generieke kroeg op. Spreek de mensen aan. Je zult versteld staan van de verhalen. Verhalen die je na je vakantie vol trots zou navertellen.

Tip 4:
Google musea in je eigen regio. Wist je bijvoorbeeld dat er een Volksbuurtmuseum zit in Utrecht? Ik ook niet. Veel bedrijven bieden ook activiteiten aan. Zo kun je in Dordrecht de afvalverwerkingsfabriek bezoeken, of krijg je uitgebreide rondleiding mét diner bij de in aanleg zijnde Tweede Maasvlakte. Da’s toch veel beter dan maar weer eens een oh zo artistiek verantwoorde serie downloaden?

Tip 5:

Zoek streekgerechten en maak ze liefst zelf klaar.  Utrechtse Hete Bliksem bijvoorbeeld, Amsterdamse Korstjes of Haagse Bluf.

Tip 6:
Nodig buitenlandse vrienden uit, en neem je voor hen te vermaken. Kies een of twee uitstapjes, maar doe verder vooral wat je anders in het weekend ook zou doen. Ruim een avond in om de streekgerechten klaar te maken die je bij tip 5 hebt ontdekt. Ineens beleef je je normale routine op een heel andere manier. Ineens besef je wat een boeiend leven je hebt. Ineens lacht het leven je weer toe.