Het nieuwe Coronavirus

Denny Borsboom pleit voor radicale openheid bij ontwikkeling exitstrategie corona

Denny Borsboom. Foto – Peter Valckx

Hij richtte zelf alvast twee portals voor corona-onderzoekers op

“We zitten echt te wachten op dat model van het RIVM waarop ze al die scenario’s baseren.” Psycholoog Denny Borsboom (UvA) pleit voor een radicaal open en collectieve aanpak van het coronavirus. “Dit is voor elke wetenschapper die nu actief is de belangrijkste vraag die hij of zij in heel z’n leven krijgt.”
“Tot nu toe vind ik het best goed gemanaged in Nederland. Nu doet de stroom het nog, zijn de schappen niet leeg. Maar stel dat dit verandert, hoe zullen mensen zich dan gedragen? Als psycholoog heb ik me verwonderd over hoe in der minne het tot nu toe is gegaan. Je wilt niet dat er straks een situatie ontstaat waarin het publiek niet mee is, of de overheid niet goed aanvoelt waar behoefte aan is.”Veel mensen lijken te denken dat we de maatregelen vrij snel kunnen afbouwen, hoe komt dat? “Mensen lijken niet doordrongen van wat de huidige maatregelen al aan schade hebben voorkomen. Ze hebben moeite met wat we als psychologen ‘counterfactual thinking’ noemen. Ze kunnen niet goed denken in ‘wat als-scenario’s’, zeker niet als de gebeurtenis al heeft plaatsgevonden. Wanneer deze maatregelen niet waren genomen, hoeveel mensen hadden er dan op de IC gelegen en hoeveel waren er dan gestorven?Wanneer een interventie werkt, krijgen mensen al snel de indruk dat die niet nodig was geweest. Bij dat denken kun je mensen natuurlijk wel helpen. Bijvoorbeeld door een grafiekje erbij weer te geven van hoe de situatie was geweest zonder de maatregelen. Dat is psychologisch ook slim: je moet mensen belonen voor hun goede gedrag.”Maar ondertussen is er rondom de beleidskeuzes door het Outbreak Management Team en het kabinet helemaal niet veel, wat vind je van die keuze?“Klopt en dat vind ik niet goed. Ik vind dat je die afweging publiek moet maken. Het is de rekenaars van het RIVM niet aan te rekenen, ze zijn vast nog te druk, maar ik vind dat de data openbaar zou moeten zijn. We zitten echt te wachten op dat model waarop ze al die scenario’s baseren.”

Wanneer een interventie werkt, krijgen mensen al snel de indruk dat die niet nodig was geweest

“Als je het wilt crowdsourcen dan moet je echt via het open science gedachtengoed gaan werken. Het principe daarvan is niet dat het leuk is of moreel verantwoord, maar dat het twintig keer sneller gaat. Wanneer je een model of gegevens voor jezelf houdt, houd je de boel tegen. Gooi je het open, dan gaan er dingen gebeuren die je echt niet verwacht, maar die je verder gaan helpen.En daarvoor moeten er nog meer wetenschappers meedenken?“In de Slackgroep van Science versus Corona zitten nu zo’n 150 wetenschappers. Die zijn allemaal capabel, ze luisteren goed, ze praten goed. Maar er is meer nodig. Geen enkel instituut is hier in zijn eentje tegen opgewassen. Het is een beroemd Chinees gezegde: ‘May you live in interesting times.’ Nou, leefden we maar in minder interessante tijden.”

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -