Corona: De weken van de waarheid
Europa kruipt langzaam uit de lockdowns, maar het gevaar is nog niet geweken. Kunnen overheden de komende maanden het virus onder controle houden? En hoe behouden ze daarvoor het draagvlak?
Naast het Drielandenpunt, boven op de Vaalserberg in Zuid-Limburg, staat een dranghek. Er is een geplastificeerd A4’tje aan bevestigd, naast een rood omcirkeld bord: geen doorgang. Op 20 maart sloot België zijn grens met Nederland voor ‘onnodige’ reizen, die met andere buur Duitsland bleef open. En dus is een van de fiets- en wandelpaden naar het bekende stenen paaltje gebarricadeerd, het dranghek met een rood-wit lintje vastgeknoopt aan een eik. Bart Penders, universitair hoofddocent medische biologie en maatschappij aan de Universiteit van Maastricht, fietste er uit nieuwsgierigheid naartoe. ‘Er is duidelijk geen sprake van echte grensbewaking, want je loopt er zo omheen via Duitsland. Het is een moreel appèl, een uiting van onvrede van de Belgen over ons lossere beleid.’
Het beeld op de Vaalserberg typeert de Europese aanpak van de afgelopen maanden: het was elk land voor zich, overheidsadviseurs maakten verschillende afwegingen en niemand had de waarheid in pacht. Inmiddels kruipt Europa uit de lockdowns, maar is het virus voorlopig nog niet weg. Nu het gewone leven weer enigszins op gang komt, breken de weken van de waarheid aan: hebben de verschillende overheden de door de lockdowns gewonnen tijd goed besteed? En wat hebben ze geleerd om in de komende maanden het virus wél op een intelligente manier onder controle te houden?
Wie de cijfers van Europa bekijkt leert algauw één les: snel reageren loont. Landen in Oost-Europa, zoals Slowakije, Kroatië, Slovenië en Griekenland, wisten het aantal doden en ernstig zieken sterk te beperken door direct vergaande maatregelen te nemen, net als de meeste Scandinavische landen. Oostenrijk wist zich na de eerste uitbraak snel te herpakken, Duitsland hield met onder meer intensief testen en traceren de schade beperkt. In landen waar te laat werd geschakeld, zoals Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Nederland, wist een (gedeeltelijke) lockdown niet te voorkomen dat de sterfte omhoogschoot.