Over mij

Over mij

Jop de Vrieze (Utrecht, 1983) begon tijdens zijn bacheloropleiding biomedische wetenschappen voorzichtig aan met freelancen. Hij volgde een master wetenschapscommunicatie, liep stage op de communicatie-afdeling van wetenschapsfinancier NWO en ging daarna, in 2008, fulltime aan de bak als zelfstandig wetenschapsjournalist. Op twee korte onderbrekingen (een zwangerschapsvervanging bij NRC en een paar maanden bij Quest) na is hij dat al die jaren vol overtuiging geweest, des te meer sinds hij in 2010 het Amsterdamse journalistencollectief Bureau Wibaut oprichtte, wat inmiddels 20 leden telt.

Jop combineert een vlotte pen en een kritische, brede blik. Van begin af aan lag zijn interesse vooral bij de verhalen op het snijvlak tussen wetenschap en maatschappij, wat onder meer resulteerde in de publicatie van de populairwetenschappelijke boeken Allemaal Beestjes (Maven Publishing, 2014) over de micro-organismen in en op ons lichaam en De Karakterman (2016, Bruna, met Stephan van Duin), een wetenschappelijk onderbouwd boek vol tips over leefstijl voor de moderne man.

in de loop der jaren nam hij een steeds kritischer, onderzoeksjournalistieke houding aan. In 2014 won hij de publicatieprijs van de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten, in 2015 werd hij tweede bij de verkiezing van Europees wetenschapsjournalist van het jaar en in 2016 won hij samen met zijn vrouw Zvezdana Vukojevic de internationale AAAS Kavli Science Journalism Gold Award in de categorie grote krant, voor een artikel wat ze schreven naar aanleiding van de doodgeboorte van hun eerste zoon Mikki. Centraal stond de vraag waarom het Nederlandse geboortezorgsysteem er niet in wist te slagen om Mikki en andere kinderen zoal hij te redden.

De afgelopen jaren heeft hij zich geprofileerd als kritisch volger van de wetenschap en alles eromheen, met projecten over het wetenschappelijk bedrijf en vaccinaties.

 

Contact: mail naar mail@jopinie.nl