regular

Over tentsletjes, pino’s en andere relevante bedenksels

En toch kijk ik er van op. Gedoogregering is met 21% op de website van Van Dale verkozen tot woord van 2010. Slechts twee procent boven het Oh Oh Cherso-woord daggeren (dansend de daad nabootsen), dat dan weer wel.
Ik vraag me af hoe deze verkiezing verlopen is. Lichtelijk gecensureerd, na het ‘beschamende’ swaffelen van twee jaar geleden? Werden stemmers afkomstig van de site Geenstijl uitgesloten van deelneming? Heeft Van Dale zoveel promotie gemaakt op het politiek correcte Joop.nl dat dit brave woord als winnaar uit de bus is gekomen en dat ook de nummer drie, bestuursobesitas, een uiterst politiek tintje heeft?

Wat dat betreft laat de Vlaamse uitslag een heel andere trend zien. Daar kwam het zomerwoord ‘tentsletje’ als stralende winnaar uit de bus. Tweede werd pedopriester, derde ‘ontdopen’. Het is duidelijk dat de Belgen er nog niet in zijn geslaagd een kabinet te vormen. De pedopriester hoef ik niet toe te lichten en ontdopen is een gevolg van diezelfde kinderminnende priester. Voor de duidelijkheid, een tentsletje is gewoon een makkelijk meisje dat zich door mannen op festivals in haar of hun tentje laat verwennen. Of zoals het woord door een nietsvermoedende Vlaamse de wereld in werd geholpen: ‘Je kent ze wel de meisjes die voor hun tent zitten en ge ziet die zo altijd met nen andere kerel naar binnengaan’.

De rest van de Nederlandse uitslag is trouwens wel een stuk interessanter. Zo won onder de jongeren het woord pino, afkorting voor potentieel interessant neukobject.  Zo’n meid waar je warm van wordt maar de kans op een een blauwtje ook erg groot bij is. Je moet er maar opkomen (of in, zouden ze zelf zeggen). Tweede werd chillaxen, oftewel tegelijk chillen en relaxen. En ik maar denken dat die woorden synoniem waren.
De nummer drie, balkonduiker, is een ‘jonge toerist die tijdens zijn of haar verblijf in een hotel veelal in beschonken toestand vanaf het balkon van de hotelkamer in het zwembad van het hotel duikt (en daarbij soms gewond raakt of omkomt)’. Bij ons ook wel bekend als ‘domme mongool’, onder zijn leeftijdsgenoten waarschijnlijk een hilarische held.

Verder opvallend bij lifestyle is de cougar, een vrouw van gevorderde leeftijd die (seksuele) relaties aanknoopt met jongere mannen. Die term komt uit Vancouver, waar vrouwen de bar in doken om er steevast met de laatst overgebleven zatlap vandaan te gaan. Vroeger noemden we dat een oude fiets.

Bij de economie won de obesitaks, een toeslag voor dikke mensen, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Die zal met Wilders als gedoger en vele bankzitters in zijn achterban wel niet van overheidswege ingevoerd gaan worden, helaas.

Dan nog even over die gedoogregering. Een gekke winnaar, meldde Wim de Bie terecht op Twitter. Het had gedoogsteun moeten zijn, of op zijn minst gedoogkabinet. In de kranten is het woord nauwelijks gebruikt, laat staan online of bij de slager op de hoek. Wie heeft dit woord in de wereld gebracht?