regular

De blousejesmythe

Hij zegt het zeker te weten. Dat blousejes meer vrouwen aantrekken. Ik kijk om me heen. We staan vlakbij de bar, en zie niets anders dan dat: geruit, gestreept, egaal, gestreken of nonchalant gekreukt. Blousejes.

‘Weet je het zeker’, schreeuw ik in zijn oor. Iedereen draagt er namelijk een. ‘Ja, als ik al sjans had, dan was het op avonden dat ik zo’n ding droeg’, antwoordt hij. ‘Nee, lekker vind ik het niet, maar ja. Je wil toch wat. Alleen kijken natuurlijk.’ Hij werpt een blik op zijn vriendin die even verderop in gesprek is en knipoogt. Ik frons mijn wenkbrauwen.
Hij gaat verder. Al zijn vrienden dragen ook blousejes als ze met zijn allen gaan stappen. ‘Dus ja, dan doe ik ook geen shirt aan. Alleen op dagen zoals vandaag, als ik echt geen zin heb ik zo’n overhemd.’

‘Aha.’

‘Aha?’

‘Ja, aha.’

‘Volgens mij vallen vrouwen helemaal niet op overhemden.’
‘Niet?’

Volgens mij hebben de meest stiekem een schurfthekel aan door mannen uitgezochte overhemden.’

Hij kijkt me verbaasd aan. Wat ik er niet bij zeg is dat ik het stiekem heel zeker weet. Niet alleen doordat mijn vriendin me dat meerdere keren op het hart gedrukt heeft, maar ook gewoon omdat bijna alle overhemden simpelweg saai, suf en lelijk ZIJN. En omdat ze iedere man veranderen in een anonieme kopie van zijn vriend die net met het bier aan komt lopen. Vrouwen sjansen met je ondanks dat belachelijke, geestdodende vehikel dat alle vormen van je bovenlijf verdoezelt en daarmee impliceert dat je liever niet hebt dat ze weet wat zich daaronder met de jaren heeft gevormd of is verdwenen. Het dragen van een blouse is een daad van lafheid, van gebrek aan creativiteit en authenticiteit. Blousejes draag je alleen omdat het moet, van je baas, schoonmoeder of de dominee. Maar zulke dingen moet je niet zeggen, want dan ben je irritant en wijsneuzerig. Zulke dingen moet je hooguit impliceren.

‘Echt?’

‘Je houdt de mythe in stand, als je het mij vraagt.’
‘Hoezo?’
‘Doe jij maar eens op zo’n avond met al je vrienden een mooi T-shirt aan. Liefst met een uitdagende tekst. Maak net zoveel plezier als anders en kijk net zoveel om je heen. En breng mij achteraf op de hoogte van het resultaat.’