ArtikelenHet nieuwe CoronavirusVideo

Wat was nu echt de coronastrategie van Nederland?

Voor Nieuwsuur en De Groene onderzocht ik met Nieuwsuur-onderzoeksjournalist Milena Holdert de Nederlandse coronastrategie. Want na die beroemde speech van premier Mark Rutte op 16 maart 2020 ontstond daarover ophef én onduidelijkheid. Daarvoor bestudeerden we allerlei documenten, adviezen en verslagen, niet alleen uit Nederland maar ook uit België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook spraken we met een groot aantal wetenschappers en topadviseurs uit die landen en verschillende Nederlandse (oud)Kamerleden van zowel oppositie- als regeringspartijen.

We laten zien dat het idee van ‘gestaag groepsimmuniteit opbouwen’ en het sturen op een aantal besmettingen waarbij de zorg het nog net aankon om zo sneller maatregelen te kunnen afbouwen maandenlang bleef doorspelen en nooit echt uit de achterhoofden verdween. En dat ondanks het feit dat COVID-19 was bestempeld tot A-ziekte, wat de regering gebiedt er alles aan te doen de bevolking te beschermen tegen de infectie. Ons onderzoek resulteerde in twee longreads voor De Groene en Nieuwsuur, een interview in de podcast van De Groene, drie nieuwsberichten, drie televisie-uitzendingen en een lange YouTube, plus verantwoording van onderzoek en data. Al deze producties verschenen in de laatste week van oktober.

Uitzending Nieuwsuur (NPO 1) 27 oktober.  Nieuwsbericht: Nederland koos te laat voor bestrijden coronavirus

Uitzending Nieuwsuur (NPO 1) 28 oktober.  Nieuwsbericht: Gommers en Kuipers kritisch: ‘Sturen op besmettingen had reguliere zorg minder belast’

Uitzending Nieuwsuur (NPO 1) 29 oktober. Nieuwsbericht: Kamer had in coronacrisis geen zicht op schaduwbeleid kabinet

Longread De Groene: ‘Hoe een focus op immuniteit en ic-bedden een harde aanpak van het virus in de weg stond’

Podcastinterview De Groene Amsterdammer

Longread Nieuwsuur

Verantwoording onderzoek

Verantwoording data

Het volledige dossier (Nieuwsuur)

 

Waardeer mijn werk!

Als je dit onderzoek waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -